• Marijke van Kuijck

Mijn tips voor vliegen met kleine kinderen

Ga je een vliegreis maken met je baby of dreumes? Wat een leuke vooruitzichten! Lees mijn complete lijst met tips en vertrek goed voorbereid op reis. Vliegen met een kleintje kan best een uitdaging zijn. Soms valt het ook gewoon echt tegen, laten we eerlijk zijn. Het leven is niet altijd een sprookje. Toch hoeft het geen reden te zijn om thuis te blijven of geen vliegreizen te doen.


“Maar wat als mijn kindje de hele vlucht lang huilt? Of wat als hij een mega dreumes-woede-uitbarsting krijgt? Wat als hij last krijgt van zijn oortjes?” Lieve jij, relaaaaax! Als jij ontspannen bent, is jouw kleintje dat doorgaans ook! Die kleine kapoentjes voelen namelijk onze stress heel hard aan en weerspiegelen dit. Als je zelf met een goeie flow aan het vliegavontuur begint, zal je kleintje ook relaxter zijn. Dus sit back, relax & enjoy the flight! Houd vooral ook in je achterhoofd dat de vliegreis maar een klein percentage en waarschijnlijk (hopelijk) het minst leuke deel van je vakantie is.

Een goede voorbereiding scheelt al een hoop stress!

Officieel mag je met een baby al vliegen vanaf 7 dagen na de geboorte, toch wordt aanbevolen pas met hem te vliegen vanaf hij 6 weken oud is. Voor baby’s onder de 2 jaar hoef je geen eigen stoel te boeken, hij vliegt ofwel gratis of tegen een tarief van ongeveer EUR 25. Je kleine lieverd krijgt zijn eigen vliegticket, maar vliegt gewoon op jouw schoot of die van je partner. Je mag voor jouw kindje ook gratis een aantal spullen meenemen. Je mag er vanuit gaan dat je gratis een buggy (of kinderwagen) mag meenemen, een baby autostoeltje en een luiertas. Het is altijd wel verstandig om de precieze voorwaarden, afmetingen en gewichten te checken bij de luchtvaartmaatschappij waar je geboekt hebt. Is je kleintje 2 jaar? Dan moet je wel een eigen stoel boeken voor hem, ook als hij tijdens jullie reis 2 wordt, heeft hij tijdens de terugvlucht zijn eigen stoel nodig. Als je alleen reist met 2 kindjes onder de 2, moet je sowieso voor 1 van de 2 ook een stoel boeken, er mag er maar 1 op je schoot. Tenzij jullie met 2 reizen, dan kan er een kindje bij elke ouder op schoot.


Een goede voorbereiding scheelt al een hoop stress! Zorg ervoor dat je voor jullie vertrek de hele administratieve rompslomp tot in de puntjes geregeld hebt en stop alles in een mapje dat je makkelijk tevoorschijn kunt halen op de luchthaven. Dat houdt je relax-metertje weer boven de nul.

Dreumes in het vliegtuig.

Mijn tips om goed voorbereid te vertrekken

 • Vraag op tijd het reispaspoort van je baby of kindje aan! Hiervoor heb je de toestemming van beide partners nodig. Neem ook een kopie van de geboorteakte van je kindje mee, om eventueel gedoe bij de douanecontrole te voorkomen. Wij hadden onlangs tijdens een controle vertraging omdat ik ten eerste een andere nationaliteit heb dan man en kind (ik ben Belgische, zij Nederlanders) en ten tweede, ik niet dezelfde achternaam draag als hun… Enkele flauwe grapjes later mochten we gelukkig wel door, maar we kregen wel het advies om volgende keer een kopie van Niklas zijn geboorteakte mee te nemen. Lesje geleerd! Het scheelt een hoop vertraging tijdens de douanecontrole en stress dat je jouw vlucht mogelijk zult missen. En die stress proberen we juist zo hard te vermijden, toch?

 • Reis je binnen de EER, dan is een identiteitskaart voldoende (vergeet ook dit niet tijdig aan te vragen!), reis je naar een land buiten de EER, dan heb je een paspoort nodig voor je kindje. Tip: voor Ierland kun je best ook een paspoort voorzien, want ook al is het een land dat binnen de EER valt, toch moesten we door een douanecontrole.

 • Reis je als Nederlander alleen met jouw kindje? Ook dan heb je de toestemming van je partner nodig. Dit doet de Koninklijke Marechaussee om kinderontvoering tegen te gaan. In België moet dit niet, maar het is wellicht handig om ook dan toch zo’n toestemming mee te nemen. Op de website van de Nederlandse overheid vind je hier meer informatie over. Door dit formulier in te vullen, vermijd je ook weer vertraging aan de douanecontrole en het risico dat je jouw vlucht mist.

 • Ga je een auto huren op de bestemming en is je kindje jonger dan 15 maanden (of kleiner dan 83 cm of lichter dan 13 kg)? Overweeg dan om je eigen autostoeltje (type maxi cosi) mee te nemen. Zo bespaar je +/- EUR 50 voor het huren van een autostoeltje. Als je er bovendien voor kiest om i.p.v. een reisbuggy, het onderstel van de kinderwagen mee te nemen, kun je daar makkelijk je autostoeltje (eventueel met adapters) op klikken. Dat scheelt weer in gezeul. Ook kun je in het onderstel van de kinderwagen veel meer kwijt dan onder een reisbuggy en voelt deze steviger in de hand, wel zo handig als je natuurwandelingen of stranduitstapjes gaat doen. Check zeker ook eens deze link om te zien welke wetten er in het land van bestemming gelden over autostoeltjes.

Baby in autostoel
 • Wist je dat je jouw autostoeltje ook mee kunt nemen in het vliegtuig? Het voordeel van de autostoel mee te nemen, is dat je baby zich veel rustiger zal voelen tijdens de vlucht. Het is ook veiliger. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit zelf pas heb ontdekt toen Niklas al niet meer in een baby-autostoeltje paste, dus wij hebben dit truckje nooit toegepast. Let op, hiervoor moet je wel een eigen stoel betalen voor je baby. Overweeg dus eerst of je dit het geld wel waard vindt. Wil je dit toch, check dan zeker eens bij de luchtvaartmaatschappij voor eventuele korting. Je kunt ook informeren of ze lege plekken hebben en hopen dat je dit plekje dan gratis mag benutten, maar zorg er wel voor dat je dit zeker weet voor het boarden, anders moet je het autostoeltje evengoed nog afgeven als ruimbagage.

 • Kies bij lange afstandsvluchten voor een nachtvlucht, met wat geluk slaapt je kindje (en jij) dan het grootste deel van de vlucht! Voor lange afstandsvluchten zijn er standaard reiswiegjes (bassinets) voorzien in het vliegtuig, maar check dit toch zeker op voorhand even bij de luchtvaartmaatschappij en reserveer dit ook ruim op voorhand, je wil er namelijk echt niet naast pakken! Als er bassinets voorhanden zijn, mag je geen autostoeltje meenemen in het vliegtuig.

 • Ook als je geen stoel boekt voor je baby, kun je met wat geluk alsnog gratis een lege stoel benutten. Ofwel laat je dit van lady luck afhangen, ofwel kun je vlak voor het boarden eens polsen bij de baliemedewerker. Wie kan er nu wat weigeren aan dat lieve snoetje in je armen? Wij hebben dit zelf nog nooit gevraagd, maar hadden bij de betere luchtvaartmaatschappijen wel het geluk dat we dit standaard kregen. Ze zullen dat zien in hun systeem en dan zo lief zijn om mensen met kleine kindjes dat te gunnen. Geloof mij, het vliegt echt zoveel aangenamer!

 • Dat brengt me bij het volgende punt. Ik zei het net al: de betere luchtvaartmaatschappijen. Probeer low-cost luchtvaartmaatschappijen te vermijden. De service is echt slecht en voor elk privilege moet je bijbetalen. Ze lokken je met goedkope prijzen, maar als je het totaalplaatje bekijkt, betaal je vaak evenveel of nog meer dan bij de betere luchtvaartmaatschappijen, alleen zit je in een heel oncomfortabele stoel en krijg je echt geen goeie service. Bij de betere luchtvaartmaatschappijen, bijv. KLM of Brussels Airlines, laten ze ouders met kleine kindjes als eerste instappen, of je nu priority bent of niet. Je vliegt gewoon ook veel comfortabeler, krijgt drinken tijdens de vlucht en ze zijn zo hulpvaardig! Bij een low-cost luchtvaartmaatschappij moet je er niet aan denken om als eerste te willen boarden als je niet betaald hebt voor de priority lijn. Hup, achteraan in de rij en snel ook! Sorry, maar mij niet meer bellen. Toen we nog geen kind hadden, vonden we dat niet erg. Maar nu met Niklas, is het wel prettig als het wat comfortabeler en aangenamer verloopt. We hebben het toch nog één keer geprobeerd, naar Dublin, was ook maar een dik uurtje vliegen, maar man, wat viel dat weer tegen! Tijdens die heenvlucht had Niklas het dan toevallig ook echt moeilijk, dus was het sowieso niet zo’n leuke vlucht. Op de terugvlucht viel het gelukkig wel goed mee en sliep hij eigenlijk de hele vlucht in Stijn zijn armen.

 • Is je kindje al wat ouder en neem je dus geen autostoel meer mee of wil je gewoon liever zo compact mogelijk reizen? Investeer dan in een goeie reisbuggy. Voor ons was de Joolz Aer echt elke euro waard. Een iets duurdere reisbuggy, maar wat een handig en kwalitatief ding! Kijk zeker ook voor een reisbuggy die compact in elkaar klapt en mee in het vliegtuig mag als handbagage. Zo kan je kindje lekker in de buggy blijven chillen tot vlak voor het boarden! Ook dit scheelt weer een hoop stress.

Peuter in reisbuggy
 • Je mag voor je kindje gratis een aantal items inchecken: maak daar gebruik van! Je moet wel even goed checken wat, want elke luchtvaartmaatschappij hanteert andere regels. Doorgaans mag je altijd een kinderwagen of buggy en autostoeltje (baby autostoeltjes van dit type) inchecken. Meestal gaat dit in de ruimbagage, tenzij het een paraplubuggy is, die als handbagage mee het vliegtuig in mag. Verder mag je een luiertas meenemen met daarin baby-items. Check ook hiervoor de regels en het toegestane gewicht. Je mag drinken voor de baby meenemen, flesvoeding, snacks, luiers, etc.

 • Ook qua vloeistoffen is het een heel ander verhaal als je met kleine kindjes reist. Waar je normaal als volwassene niks in je hangbagage mag meenemen boven de 100 ml, mag je voor een baby onbeperkt vloeistoffen meenemen. Uiteraard moet het wel realistisch blijven, een blik pils in de luiertas gelooft namelijk niemand! Ook met softdrinks zou ik oppassen. Wij nemen meestal een waterfles van 1,5 l mee, nog een klein flesje water van 0,5 l en een klein flesje fruitdrank, ook van 0,5 l. Tot nu toe hebben we nog geen lange vluchten gedaan met Niklas, maar dan krijg je sowieso drinken wanneer je er om vraagt. Dus zou ik ook niet per sé de hele Prik & Tik meezeulen. Maar goed, een gewone fles water, daar kraait dus geen haan naar. En niemand zegt dat ook jij in het vliegtuig daar eens geen slokje van mag nemen, toch?

 • Bespaar jezelf gemors tijdens het opstijgen en maak al één flesje flesvoeding klaar voor het opstijgen, vlak voor het boarden. Laat het ergens opwarmen in een van de bars of resto’s en laat het dan iets langer opwarmen dan gemiddeld. Dan is het tegen dat je gaat boarden of opstijgen warm genoeg maar niet meer té warm. Vul het flesje met de poedermelk wanneer je rustig zit, maar nog niet aan het opstijgen bent et voilà, klaar voor het opstijgen! Dat flesje is heel belangrijk, daar kom ik zo dadelijk op terug.

Dreumes in het vliegtuig

Tips voor het inpakken

 • Pak niet te zwaar in. We hebben altijd de neiging om te veel mee te nemen, zeker als er kinderen mee reizen. Wij ook. Maar weet dat je overal kleding kunt wassen. Op hotel zelf zou ik dat niet doen, daar is dat vaak echt belachelijk duur. Zoek in plaats daarvan naar een wasserette, die vind je ook echt overal. Dus pak licht in! Je moet tenslotte al genoeg andere dingen meenemen voor je kindje.

 • Neem je draagzak of heupdrager mee op reis. Dragen is zo fijn, ook op reis! Kies in de zomer of op warme bestemmingen voor een ademende draagzak (linnen, mesh, hennep) en dan werkt het zelfs verkoelend voor je kleintje. Ik vind het echt zo leuk om Niklas op reis te dragen, heb dat op Ibiza gedaan, in Kopenhagen, Ierland, etc., echt super gezellig! Lekker tegen hem vertellen waar we waren en wat we allemaal gingen bekijken. Voor hem was het ook leuk om alles van op onze ooghoogte te kunnen zien! Voor kleine afstandjes is de heupdrager van WildRide heel leuk (als je kindje al iets groter is), voor grotere afstanden en een langere draagduur, kies je beter voor een goeie draagzak. Ik had toen Niklas nog een baby was een hele mooie en goeie van Konges Sløjd. Nu hij ouder is, heb ik het merk Baby Tula ontdekt en ik ben zo’n fan van hun draagzakken! Ze zijn ergonomisch helemaal perfect en hebben zo’n leuke prints. Ik vind het ook zo tof dat ze opvolgers hebben: ze hebben een Toddler peuter draagzak (dragen tot 27 kg) en een Preschool draagzak (dragen tot 31,8 kg). Ik heb gekozen voor de Tula Free to Grow draagzak omdat Niklas nu uit onze huidige draagzak is gegroeid. Zo kunnen we ons draagavontuur nog lang blijven verder beleven, want geloof mij, eer hij 27 kg weegt, dat duurt nog wel enkele jaren!

Mama, baby en draagzak
 • Neem wat speelgoed mee en een knuffel, maar overdrijf niet! Vaak hebben ze in kindgerichte hotels ook leuk speelgoed en je koopt op de bestemming sowieso ook nog wel één of meerdere dingen. Ook voor in de auto is een autospeeltje wel leuk, zeker voor de hele kleintjes, die je nog geen tablet laat kijken. Wij gebruikten het autospeeltje van Taf Toys voor Niklas en hij was daar urenlang zoet mee! Wat betreft de knuffel, is het ook handig als deze slaapliedjes speelt of baarmoedergeluiden maakt, zo kan je kleintje eens zo makkelijk in slaap vallen in een omgeving die vreemd is voor hem. Niklas is onafscheidelijk met zijn Tim the Turtle van Zazu en zeult die overal mee naartoe. Hij valt er ook altijd heerlijk van in slaap, dus win win, speeltje én slaapwonder!

 • Neem voldoende drinkflessen, spenen, flesvoeding en water mee voor tijdens de vlucht. Het kan altijd gebeuren dat je kindje toevallig meer wil drinken door de droge lucht, of dat hij (hopelijk niet maar het kan) spuugt en opnieuw wil drinken nadien.

 • Over spugen gesproken, neem voldoende reservekleding mee in je luiertas en ja, ook voor jezelf! Want je weet donders goed wie er als eerste in de prijzen valt als je kleine aan projectile vomiting doet. Het hoeft zelfs niet eens spuug te zijn, maar een ongelukje is gauw gebeurd, dat weten we allemaal. Zo zijn wij op Ibiza uit het vliegtuig gestapt en hing heel Niklas zijn rug vol poep. We zijn nog nooit zo snel door de controle gemogen!

 • Snacks. Vergeet nooit snacks en pak er zeker genoeg in!

 • Vergeet zijn speentje niet! Je kindje vindt zeker troost bij zijn lievelingsspeentje, als hij wat overstuur is. Het werkt sussend en de beweging kan ook helpen de druk van zijn oortjes te halen. Niklas heeft altijd de mooiste speentjes van Bibs bij, wij zweren bij dit merk!

 • Hydrofiele doeken, liefst 1 iets grotere, waarmee je hem kunt toedekken als hij in slaap valt.

 • Medicatie, want het is een ongeschreven regel dat kindjes bijna altijd ziek worden op reis. Tandjes, sprongetjes of gewoon beestjes die ze nog van de crèche bij hebben. Neem altijd een rectale thermometer mee, Paracetamol (siroop of zetpillen), teething gel, Arnica gel (voor als je kleine brokkenpiloot valt en een bult heeft) en billetjeszalf (ik zweer bij the good old stuff dat mijn grootmoeder zaliger zelfs nog gebruikte, namelijk Inotyol). Eventueel ook wat zakjes ORS (tegen uitdroging bij braken en/of diarree) en Tasectan (tegen diarree).

Soms heeft een kindje ook gewoon zijn dagje niet, dat hebben wij ook al meegemaakt.

Zo, nu heb je een heleboel tips gekregen over hoe je je kunt voorbereiden op de vlucht, ik heb geprobeerd de lijst zo compleet mogelijk te maken, dus hij is best lang. Scroll gerust door tot het gedeelte dat voor jou interessant is, je hoeft uiteraard niet de hele hap te lezen! In dit gedeelte van het verhaal is hopelijk alles op de luchthaven vlot verlopen voor jou en zit je met je kleintje in de stoel, te wachten tot het vliegtuig opstijgt. Tijd om te relaxen, het ergste is nu wel voorbij. Is je kleintje onrustig of ontroostbaar? Misschien is hij wat onwennig omdat hij niet goed weet wat er allemaal aan de hand is of omdat het vliegtuig lawaai maakt. Probeer zelf echt rustig te blijven en je niet lastig te voelen t.o.v. de andere passagiers. Geloof mij, de meeste mensen zullen begripvol of zelfs hulpvaardig reageren. Wellicht komt de lieve stewardess ook eens kijken of ze iets voor je kan doen. Focus jij je maar volledig op je kindje en wees in het hier en nu met hem, je omgeving daar hoef jij je nu even geen zorgen over te maken. Alles komt goed, jij weet hoe je jouw kleintje kunt troosten. Als er toch eens een enkeling is die op een nare manier reageert, moet je maar denken dat deze persoon ofwel met het verkeerde been uit bed is gestapt ofwel zelf (nog) geen kinderen heeft. Mocht die dag voor hem/haar ooit wel komen, dan pas zal hij/zij jouw situatie begrijpen. Hier komen mijn tips om het vliegen zelf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat dit mijn eigen ervaringen zijn en elk kindje anders is. Soms heeft een kindje ook gewoon zijn dagje niet, dat hebben wij ook al meegemaakt. Van de 6 keer dat Niklas al heeft gevlogen, heeft hij 1 vlucht gehad waarbij hij het echt moeilijk had, hij bleek toen ook tandjes te krijgen en zat in een groeifase. Oh ja, dat was dan toevallig die ene keer dat we met een low-cost vliegtuigmaatschappij vlogen en dus in uiterst oncomfortabele stoelen zaten, ook dat nog! Jongens, wat waren we toen blij dat we geland waren. Anderzijds was de terugvlucht toen wel echt een droom, Niklas heeft toen de hele vlucht gelachen en eigenlijk het grootste deel geslapen in Stijn zijn armen. Dus je ziet, het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar laat dat je echt niet tegenhouden. Je hebt een groter doel: naar dat mooie land reizen en allerlei mooie herinneringen maken! Op het moment zelf is dat gewoon een vervelende situatie waar je doorheen moet, maar je kunt er weinig aan doen behalve zelf rustig proberen te blijven. Anders wordt hij enkel nog meer gestrest, omdat hij jouw stress ook nog eens voelt, bovenop zijn eigen stress.


Tips voor in het vliegtuig

 • Geef je baby of dreumes een flesje of borstvoeding, meteen bij het opstijgen. Dit haalt de druk van zijn oortjes en met wat geluk, valt hij in slaap in jouw armen en slaapt hij al een flink stuk van de vlucht door.

Slapende baby in het vliegtuig
 • Ook tijdens de vlucht is het belangrijk om regelmatig drinken of – als het kindje hier al oud genoeg voor is – vaste voeding (snaaaaacks) aan te bieden, telkens je kleintje een slikbeweging maakt, gaat de druk van zijn oortjes en hij weet nog niet hoe hij dat zelf moet doen of kan het jou nog niet vertellen dat zijn oortjes pijn doen.

 • Als je een grote hydrofiele doek in de luiertas hebt zitten, kun je die als dekentje gebruiken. Misschien heb je ook wel gewoon een klein dekentje bij. Zo niet, leent een trui van jou of je partner zich ook prima als dekentje. Als je kleine maar lekker knuffelzacht kan liggen knorren.

 • Ik zei hierboven het magische woord al: snacks! Always bring snacks! En veel ook. Geloof mij, zo lang ze wat te knagen hebben, hoor je ze niet! Als je normaal heel erg let op wat je jouw kindjes geeft, kun je voor gezonde snacks kiezen, dat doe ik ook. Ik geef Niklas amper gesuikerde dingen, vooral fruit, rijstwafels, broodstengels, knijpfruitjes of gezonde koekjes en "chipskes" van De Kleine Keuken, Organix, Love my Veggies, etc. Sowieso gaat je kleine ukkepuk tijdens die vlucht véél meer snacken dan dat hij normaal doet, maar hey, dat is oké, hij heeft een bezigheid en is tevreden. Snack attack it is! En zeg nu zelf, wij snacken ook graag tijdens een vlucht of autorit.

 • Onze persoonlijke ervaring is dat vliegen met een dreumes (en ook het hele gebeuren op de luchthaven zelf), intenser en vermoeiender is dan met een baby. Baby’s slapen nog heel veel en hebben nog geen last van de welbekende peuterdriftbuien. Bij Niklas valt dat al met al gelukkig nog redelijk mee, maar hij heeft ze wel en het maakt hem niet uit bij wie of waar. Als het tantrum time is, zullen je oren het geweten hebben (en die van de anderen ook, natuurlijk). Maar afleiding helpt echt goed (en eten hè, never not eating).

 • Neem wat leuke boekjes of speeltjes mee. Niks met veel kleine prullen, want sowieso valt daar een deel van op de grond en vind je het niet meer terug. Moet je niet willen, gewoon thuis laten. Thank me later. Dit Montessori speelgoed is leuk om je dreumes mee bezig te houden en alles hangt vast, dus ideaal.

Peuter entertainen in het vliegtuig
 • Voor de hele kleine baby’tjes zijn zwart/wit-plaatjes met hele eenvoudige prentjes vaak erg leuk, bijvoorbeeld een smiley of zo.

 • Wij hebben onlangs een kindertablet gekocht van het merk Kurio, beste aankoop van het jaar! Echt zo’n life saver. Niet alleen in het vliegtuig, maar ook tijdens langere autoritten, op restaurant, kortom: alle locaties waar hij zich kan gaan vervelen en wij liefst de rust willen bewaren. Heb je geen tablet, dan kun je ook op je mobiele telefoon tekenfilmpjes downloaden om offline af te spelen. Bewegend beeld werkt vaak hypnotiserend en houdt je kleintje geanimeerd.

 • Wil je geen schermpjes voor je kindje? Prima, alle respect voor! Ik was van dat principe, maar uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan. Oepsie. Een perfecte oplossing in dit geval is een interactieve speler, bijvoorbeeld een Timio. Hier kan je kindje (vanaf 2 jaar) zich mee bezighouden en hij leert er nog wat van bij! Deze staat bij ons op het verlanglijstje voor Niklas zijn verjaardag. Op dit moment is hij er nog iets te brut voor, we noemen hem niet voor niks Baby Bam Bam!

 • Raamstickers zijn ook een hele leuke om je kleine mee bezig te houden! Ook weer heel tof voor in de auto, niet enkel voor in het vliegtuig. Check even bij de Action voor het betere (en goedkope) werk.

 • Krijg je de indruk dat je kindje toch even zijn benen wil strekken? Laat hem dan even rondkruipen in het gangpad (je blijft sowieso altijd bij hem dus kan er niks misgaan). Als je kindje aan het huilen is, is het ook een goed idee om met hem even rond te lopen om hem te sussen. Op avontuur gaan is altijd spannend en zorgt voor veel afleiding!

 • Kijk samen je kleintje door het raam en vertel hem allerlei verhaaltjes. Zo verzon ik allemaal verhaaltjes voor Niklas over de troetelberen die in de wolken wonen en vroeg ik of hij er een zag. Gewoon je fantasie gebruiken, vinden ze hoe dan ook geweldig. Hoe jong je baby of kleintje ook is, hij vindt al die aandacht en je inlevingsvermogen heerlijk.

 • Als je kindje 2+ is en dus zijn eigen stoel heeft, is de Bedbox van JetKids™ by Stokke® echt superhandig! Creëert meer beenruimte voor je kindje en je kunt zo de stoel tot een bedje omtoveren. Hoe leuk is dat! En waarom hebben ze dit nog niet voor volwassen mensen uitgevonden? Na de vlucht stop je alles terug in de trolley en heeft hij een leuk karretje met wielen, waarmee jij hem kunt rondrijden. Niklas is momenteel nog maar 20 maanden, dus wij hebben deze Bedbox (nog) niet, maar hij staat heel hoog op onze travel wishlist! Sowieso willen we in de kerstvakantie nog een leuke bestemming meepikken, vlak voor de grote verbouwingen beginnen, dus tegen dan zou het wel van pas komen, mochten we een vliegbestemming kiezen.

Peuter kijkt tablet in auto

Tips voor op je bestemming

 • Hang NOOIT een hydrofiele doek over de buggy of maxi cosi als je kindje erin zit of ligt. Je zou dit met de beste bedoelingen willen doen, namelijk jouw kleintje beschermen tegen de zon, maar je creëert eigenlijk een sauna in de buggy of maxi cosi. Nieeeetttt doen. Gemiddeld stijgt de temperatuur met 7 graden onder zo’n ding, dat moet je dus echt niet willen. Een betere oplossing is een UV-doek, bijvoorbeeld van Cloby.

 • Wanneer is die hydrofiele doek dan weer wél handig? Als je uit de auto stapt! Leg dan een hydrofiele doek over de lege autostoel, zodat de stoel niet super heet wordt (vooral de ijzeren riem). De witte doek kaatst de zon weg en zo kan jouw kleintje op een aangename manier terug in de autostoel gaan zitten als jullie weer op pad gaan met de auto.

 • Ga je naar een strandbestemming? Pak dan een UV-tentje mee als je nog een baby hebt. Wij hadden op Ibiza een hele compacte (en goedkope) van het merk Prenatal. Top ding, want sowieso is dat zo iets dat je maar 1 of enkele keren gebruikt en dan zijn ze er te groot voor. Een kruipende baby of een baby die loopt, wil daar sowieso niet meer in.

 • Ook een zonnehoedje mag niet ontbreken op reis! Bij Trixie hebben wij er hele leuke gekocht voor Niklas. En wonder boven wonder, deze liet hij op staan!

Baby in strandtentje

Ik hoop dat jullie deze tips handig vinden! Mocht je zelf nog tips hebben die ontbreken in mijn lijst, deel ze dan in de comments, zo kunnen anderen er ook van profiteren. Goeie reis en geniet ervan!In deze blog wordt geslachtsspecifieke spelling gedeeltelijk weggelaten voor een betere leesbaarheid. Alle persoonsaanduidingen moeten daarom als genderneutraal worden opgevat.

MARIJKE
van Kuijck

WhatsApp Image 2022-07-14 at 22.26.31.jpeg

Hi, leuk dat je er bent!

Ik ben Marijke, thirty-something mompreneur met een passie voor reizen, fotografie, interieur en duurzame (kinder)mode. Ik ben een echt happy-go-lucky iemand en ga met de nodige (droge) humor door het leven.

 

Sinds 2016 woon ik in het gezelligste stadje van Brabant, aan de rand van Zeeland, met mijn man Stijn, ons zoontje Niklas en onze 5 katten (jawel, dat lees je goed). Een gezellige drukte dus! Daar zijn we sindsdien op een rustig tempo onze eigen woning volledig aan het renoveren.

 

Wanderlust is our middle name, dus zo vaak we kunnen, trekken we erop uit met zijn drietjes. De wereld is zo mooi en er zijn zoveel prachtige plekken te ontdekken samen.

 

In mijn blogs neem ik je mee in mijn dagelijks leven. Ik schrijf over mijn belevenissen als moeder, onze reisavonturen (inclusief mooie plaatjes), onze verbouwingen en geef handige tips.

Als je vragen hebt, meer wilt weten of een bericht wilt sturen, neem gerust contact met me op! Volg meer over ons op Instagram: @marijkevankuijck.

Meer over mij

See you on social media!

 • Instagram - Black Circle
 • Pinterest - Black Circle
 • Facebook - Black Circle

Volg je me al op Instagram?