top of page
 • Marijke van Kuijck

Eerste stapjes: hoe kies je de perfecte eerste schoenen voor je kindje?

Sinds enkele maanden loopt Niklas! Inmiddels doet hij dat al vol zelfvertrouwen en lijkt het alsof hij nooit iets anders gedaan heeft. Er is een hele wereld opengegaan voor ons kleine mannetje, hij gaat overal op verkenning en vindt het geweldig om nieuwe dingen te ontdekken. We gaan vaak in het bos wandelen, waar hij een hele fantasiewereld heeft om zich met oogjes vol verwondering in te verliezen. Hij gaat overal naar kijken, voelt aan alles en beleeft het zeer intens. Al die nieuwe dingen ontdekken is een echt feest: een blaadje, een stok of zelfs een verstopt elfendeurtje. Hemels!


Met de eerste stapjes kwam voor ons een uitdaging: geschikte kinderschoentjes kiezen.


Die kleine voetjes zijn nog volop in ontwikkeling dus is het echt belangrijk om het juiste schoeisel aan te schaffen.


Outfit details: trui: Konges Sløjd, maillot: A Little More, schoentjes: Dusq.


Dit zijn enkele dingen waar wij op letten als we schoentjes voor Niklas kopen:

 • Schoentjes moeten ergonomisch gevormd zijn, om de juiste ondersteuning te bieden voor zijn ontwikkelende dreumesvoetjes

 • We kopen schoentjes altijd nieuw. Tweedehandsschoentjes vinden wij persoonlijk geen goed idee, omdat die helemaal gevormd zijn naar de vorige eigenaar en dit niet zo goed is voor de voetjes van je kleintje. Als je het niet zo breed hebt en geen groot budget hebt voor schoenen, weet dan dat er in lage prijsklassen ook prima schoentjes te vinden zijn, een goeie investering in de latere gezondheid van je kindje.

 • We meten om de zoveel weken zijn voetjes, die kleine lieverdjes kunnen plots een groeischeut krijgen en op een paar weken zomaar een maatje groter hebben.

 • Ik kijk altijd naar de solden, zo heb ik van mijn lievelingsmerkjes die helaas best prijzig zijn, al enorm leuke exemplaren kunnen scoren tegen de helft van de prijs of zelfs minder.

 • Waar wij ook op letten, is of ze duurzaam zijn. Dat is een rode draad die doorheen al onze keuzes loopt en hoewel het niet altijd mogelijk is om voor duurzaam te kiezen, proberen we dit wel zo vaak mogelijk te doen.

 • We kopen niet te veel schoenen in één maat, juist omdat hij nog zo snel groeit. Peutervoetjes zouden op één jaar 3 tot 4 schoenmaten kunnen groeien. Het is heel leuk, al die verschillende schoenen en heel verleidelijk want oh zo schattig, maar het is een beetje zonde als hij ze maar een paar keer kan dragen. Wij kiezen bewust voor slechts 1 paar stapschoenen, 1 paar regenlaarsjes voor in het bos en nu de lente begonnen is, 1 paar sandalen.


Outfit details: onesie: Konges Sløjd, laarsjes: Konges Sløjd.


Waarom een flexibele zool zo belangrijk is

Kleine babyvoetjes bestaan uit zacht kraakbeen en hebben daarom bewegingsvrijheid nodig.

Begint je kleintje nog maar net te lopen? Kies dan voor schoentjes met een zachte zool, bijvoorbeeld uit (vegan) suède. De reden hiervoor is dat kleine babyvoetjes voornamelijk uit kraakbeen bestaan en dus nog zacht en buigzaam zijn. Daarom hebben ze voldoende ruimte nodig om op een goeie manier te kunnen ontwikkelen en groeien. Door te kleine sokjes of schoenen met een harde zool aan te trekken, kun je deze ontwikkeling belemmeren. Door de flexibele zool kunnen babyvoetjes op een zo natuurlijk mogelijk manier bewegen en wikkelt de voet goed af. Je kleintje maakt met zijn teentjes een grijpbeweging om grip te krijgen, in schoenen met een harde zool kan hij dit niet. Als je kindje al vlot (aan de hand) rondloopt of buiten op verkenning gaat, kun je overgaan op een stevige, maar toch nog flexibele zool, bijvoorbeeld uit (gerecycleerd) rubber. Na verloop van tijd evolueert het zachte kraakbeen naar bot en kun je hem schoentjes met een harde zool aantrekken. Kies zeker geen schoenen die te groot zijn, hierdoor kan hij over zijn eigen voeten struikelen. Zeker nu hij nog niet zo stabiel loopt, is het belangrijk dat hun stappers als gegoten zitten. Laat ook regelmatig zijn voetjes opmeten, aarzel niet hiervoor langs een schoenenwinkel in je buurt te gaan voor advies en een meting, ze staan met plezier voor jou en je kindje klaar.


Outfit details: trui: H&M Kids, broek: Zara Kids, sneakers: Vans.


Dit zijn mijn favorieten:

 • De duurzame First Step Shoes van Dusq. Deze hebben 2 ritsen, zo handig, zeker bij die schattige, dikke babyvoetjes! Ze hebben ze in een zachte vegan suède zool en een iets stevigere, flexibele zool uit gerecycleerd rubber.

 • Regenlaarsjes van Konges Sløjd of Liewood. De allerleukste ontwerpen en super (duurzame) kwaliteit.

 • Sneakers met velcrosluiting van Vans. Velcrosluiting is echt een lifesaver als je kindje nogal tegenstribbelt bij het aankleden. Ook heel leuk voor hem om zelf open en dicht te doen én minder gedoe dan veters.

 • Zachte pantoffels voor binnen van Walkies . Deze hebben een zachte suède zool en zijn perfect voor die eerste stapjes!


Outfit details: zomersetje: Konges Sløjd, schoentjes: Dusq.In deze blog wordt geslachtsspecifieke spelling gedeeltelijk weggelaten voor een betere leesbaarheid. Alle persoonsaanduidingen moeten daarom als genderneutraal worden opgevat.

MARIJKE
van Kuijck

WhatsApp Image 2022-07-14 at 22.26.31.jpeg

Hi, leuk dat je er bent!

Ik ben Marijke, thirty-something mompreneur met een passie voor reizen, fotografie, interieur en duurzame (kinder)mode. Ik ben een echt happy-go-lucky iemand en ga met de nodige (droge) humor door het leven.

 

Sinds 2016 woon ik in het gezelligste stadje van Brabant, aan de rand van Zeeland, met mijn man Stijn, ons zoontje Niklas en onze 5 katten (jawel, dat lees je goed). Een gezellige drukte dus! Daar zijn we sindsdien op een rustig tempo onze eigen woning volledig aan het renoveren.

 

Wanderlust is our middle name, dus zo vaak we kunnen, trekken we erop uit met zijn drietjes. De wereld is zo mooi en er zijn zoveel prachtige plekken te ontdekken samen.

 

In mijn blogs neem ik je mee in mijn dagelijks leven. Ik schrijf over mijn belevenissen als moeder, onze reisavonturen (inclusief mooie plaatjes), onze verbouwingen en geef handige tips.

Als je vragen hebt, meer wilt weten of een bericht wilt sturen, neem gerust contact met me op! Volg meer over ons op Instagram: @marijkevankuijck.

Meer over mij

See you on social media!

 • Instagram - Black Circle
 • Pinterest - Black Circle
 • Facebook - Black Circle

Volg je me al op Instagram?

bottom of page