top of page
  • Marijke van Kuijck

Boho heaven in hartje Amsterdam

Cosy season is here!

Eindelijk herfst! De cosy knitwear mag weer uit de kast, het wordt ’s avonds sneller donker en het is weer tijd voor gezelligheid. Overal worden fonkelende lichtjes aangestoken, in afwachting van de donkere, kille winterdagen. Buiten ontstaat een magisch kleurenpalet van rood, oranje, geel en bruin. De temperaturen zijn plots gezakt van standje sauna naar 'brrrr da's koud!'. Er staan ons weer de nodige regenachtige dagen Netflix & chill te wachten. Gezellig op de bank, onder een dekentje, kommetje warme choco dabei. Traditiegetrouw maak ik vanaf de eerste blaadjes vallen mijn favoriete herfstbrouwsel. Pompoensoep, what else? En uiteraard kijk ik de hele Harry Potter reeks voor de tigste keer opnieuw (en nog veel meer van dat leuks).

And all at once, Summer collapsed into fall. – Oscar Wilde

Wat ik in de herfst en winter heel leuk vind om te doen is een citytrip, met of zonder overnachting. Een nachtje hotel is nooit een straf, toch? Een van m'n lievelingssteden om te bezoeken is Amsterdam. Zo gezellig om rond te slenteren in de wirwar van straatjes en de blaadjes van de bomen te zien dwarrelen in de grachtjes. Is er dan iets gezelliger?

Op deze foto: Amsterdam in de herfst

De temperatuur is nu ook veel aangenamer om in de stad rond te kuieren en de grootste drukte is weg, wel zo fijn. Amsterdam bruist echt van de creativiteit en het lekkere eten. Ongelofelijk hoeveel leuke winkeltjes en mooie merken hier te vinden zijn, om nog maar te zwijgen van de vele goeie eetgelegenheden. Telkens wanneer ik er kom, neem ik een ramen to go mee, zo lekker!


Kindred Spirits: boho heaven in hartje Amsterdam

Een van m’n lievelingswinkels in Amsterdam is de Kindred Spirits Flagship Store. Ze hebben er ontzettend leuke kleurrijke bohemian laarzen, fashion en woonaccessoires. Een echt walhalla voor wie van de boho en aztec stijl houdt. Deze boots & lifestyle store vind je in de Utrechtsestraat, een gezellig winkelstraatje in het centrum/zuid. Geloof mij, hier loop je niet naar buiten met lege handen.


Van Kiboots naar volwaardig lifestyle label

Voor Jovanna en Martijn, het sympathieke koppel achter dit lifestyle merk, begon het allemaal in 2010, tijdens één van hun vele reizen. Toen ze over een Marokkaans marktje liepen, ontdekten ze een paar authentieke Kelim laarzen en waren ze gelijk betoverd door de prachtige materialen en het mooie handwerk ervan. Ze besloten hun hart te volgen en richtten het duurzame fairtrade merk Kiboots op, een klein en onafhankelijk label uit Amsterdam. Al snel groeide het label veel verder dan enkel Kelim laarzen en begonnen ze met het ontwerpen en produceren van tassen, vloerkleden, kussens en andere accessoires. In 2016 werd Kiboots omgedoopt tot het fairtrade lifestyle merk Kindred Spirits.

Foto van de Kindreds Spirits etalage

Foto: © Kindred Spirits - Kindred Spirits Flagship Store - Utrechtsestraat 47, 1017 VH Amsterdam

Ik herinner me nog goed dat ik ergens in 2013 een paar Kiboots in een Belgisch tijdschrift zag: instant crush! Ik was meteen fan van de prachtige geweven geometrische motieven en het zagen me er super comfortabele en degelijke schoenen uit. Toen ik mijn eerste paar kocht, werden m’n vermoedens gelijk bevestigd: ze zitten als gegoten! Inmiddels bestaan ze alweer meer dan 10 jaar en dat zullen we geweten hebben! Ze vieren dit het hele jaar lang met elke maand de leukste acties. Geloof mij, het is echt de moeite om regelmatig hun socials of website eens te checken. Op dit moment maak je kans op een paar laarzen als je je voor hun nieuwsbrief inschrijft.


Life is too short to wear boring shoes

Wie mij kent, weet dat ik vroeger echt een indrukwekkende schoenencollectie had, met onder andere pumps in alle kleuren van de regenboog. Met de nadruk op 'had', want deze heb ik inmiddels al flink afgeslankt. Hello motherhood, goodbye high heels, weet je wel. Doe mij nu maar comfy platte zolen. Wat ik niet meer bij mij vond passen heb ik weggegeven of verkocht via Vinted, zo kregen ze toch nog een tweede leven. Tegenwoordig kies ik bewust voor slow fashion: tijdloze stuks van hoge kwaliteit, die lang meegaan en op duurzame wijze zijn vervaardigd. Ik draag eigenlijk vooral laarsjes en ben echt fan van de Kelim laarzen van Kindred Spirits. Ze zitten als gegoten en ze passen ook echt overal onder, dus ik draag ze eigenlijk bijna het hele jaar door.

Op deze foto: Kindred Spirits Lee Ann boots

Met de jaren is mijn collectie Kilim boots best gegroeid, zo kan ik lekker afwisselen. Omdat de kwaliteit zo goed is, gaan ze decennialang mee. Af een toe het leer eens invetten en ze zijn als nieuw. Sowieso vind ik het wel leuk staan als ze op natuurlijke wijze een beetje gaan verouderen, dat maakt ze eens zo stoer. Laarzen vinden die echt goed zitten is voor mij niet altijd vanzelfsprekend; ik heb iets bredere voeten en een hoge wreef. Vaak zijn schoenen dus te smal of geraak ik er niet in door mijn hoge wreef. Niklas heeft mijn voeten geërfd, dus hij heeft ook moeite om in sommige babyschoenen te geraken. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik echt in de wolken was dat deze zo goed zitten. Ik heb van elk model één paar, maar mijn 3 favoriete modellen zijn de Inez, Jimi en Lee Ann boots. Deze zitten ook voor mensen met iets bredere voeten perfect. Met de Inez boots heb ik toch nog het gevoel een hakje aan te hebben. Deze boots hebben comfortabele, robuuste en toch vrouwelijke hakken. De V-vormige uitsnijding in de schacht geeft bovendien een heel flatterend effect aan de benen. Met deze schoenen kan ik moeiteloos een sprintje trekken als ik mijn kleine ongeleide projectiel Niklas moet vangen. Kortom: echte mommyproof schoenen met hakken! Als ik eens een elegant enkellaarsje wil dragen op date met manlief Stijn, kies ik voor de Jamie of Sofia suède enkellaarsjes. Beide hebben een handige rits en dezelfde hak als de Inez. Voor gewoon elke dag, tijdens lange wandelingen in het bos of op reis kies ik eigenlijk altijd voor mijn Jimi boots of Lammy boots, afhankelijk van hoe koud het is. De Lammy boots zijn, zoals de naam het al zegt, heerlijk warm gevoerd. Feestje hoor, als het koning winter in het land is. Die trek ik eind november dus aan als we naar Stockholm gaan. Stiekem hoop ik dat deze 2 modellen er ook in kindermaatjes zullen komen, want komaan: hoe schattig zou mijn boho baby Niklas staan met een paar Jimi of Lammy boots!

Op deze foto's: Kindred Spirits Lee Ann boots, Jimi boots en poncho cape

Ze nemen hun tijd voor je en dat maakt echt het verschil.

Wat ik zo fijn vind aan deze winkel is hun persoonlijke aanpak. Iedereen die er werkt is super vriendelijk en geen vraag is te veel. Kom je een paar schoenen kopen, dan neemt het personeel echt de tijd voor jou om samen te kijken wat nu het perfecte model is voor jouw voeten. Ook op hun social media geven ze regelmatig super handige tips om de juiste schoenen te kiezen en om ze te onderhouden. Ze delen er ook hele leuke weetjes over de productie en geven vaak een blik achter de schermen. Die persoonlijke en benaderbare aanpak maakt voor mij echt het verschil. Op hun website hebben ze een handige matengids en schrijven ze leuke blogs. Op hun Instagram highlights kun je filmpjes met tips & tricks bekijken. Denk hierbij aan tips om je laarzen makkelijker in te lopen (spoiler alert: er komt een föhn aan te pas) en maatadvies.

Op deze foto: Kindred Spirits Jimi boots en poncho cape

Bohemian interieurinspiratie

We wisten al heel lang dat we ons hele huis volledig wilden renoveren, dat zijn we dan ook de afgelopen 5,5 jaar op ons eigen tempo aan het doen. Kamer na kamer wordt volledig gesloopt en heropgebouwd. We zijn begonnen met onze slaapkamer, daar heb ik qua stijl gekozen voor een bohemian woonstijl. Op één lange muur plakt fotobehang van een bos en voor de rest zijn alle muren wit, om het geheel wat rustig te houden. De boho accenten heb ik gelegd met accessoires, zoals vaasjes, hout, droogbloemen en een Kelim tapijt met geometrische patronen. Eigenlijk was ik niet van plan om een tapijt in onze slaapkamer of andere woonruimtes te leggen, omdat ik allergisch ben aan huisstofmijt. Op zich wel jammer, want ik vind vloerkleden echt heel mooi. Toen ik in de Kindred Spirits winkel was, zag ik de prachtige Kelim tapijten en heb ik, na even wat meer info te vragen over de materialen, besloten het er toch op te wagen. Het tapijt is gemaakt van geweven GOTS katoen. Ik kan het ook makkelijk stofzuigen en in de wasmachine wassen, zo blijft het stofvrij. Ik was echt meteen fan van de prachtige patronen en kleurencombinatie, bordeaux is ook echt één van m'n lievelingskleuren. Inmiddels heb ik van ditzelfde motief zelfs een paar Jimi boots, matchy match met m'n vloerkleden. Ze zijn trouwens omkeerbaar, dubbel zoveel plezier van één tapijt! Aan de ene kant is het motief lichter, aan de andere kant donkerder, dus kun je lekker kiezen naargelang je goesting. Ik moet zeggen, dit vloerkleed maakt onze slaapkamer echt helemaal af!

Op deze foto's: Kindred Spirits Kelim tapijten in verschillende formaten

In de living hebben we nog zo'n tapijt liggen, met andere afmetingen, en ook voor in de eetkamer heb ik er alvast een, maar die ligt nog even in de kast tot na de grote renovatie van de benedenverdieping. Die gaan in januari van start en de werken zullen waarschijnlijk 12 weken duren. In die tijd gaan wij tijdelijk ergens anders wonen. Wel spannend want het begint nu echt wel te korten! Het tapijt voor in de living doet dienst als speelkleed. Ik wou graag een speelkleed dat ook gewoon mooi in het interieur past. Ideale oplossing dus! Het staat echt heel mooi op onze eikenhouten vloer. Helaas gaat deze er tijdens de renovatie uit, de vloer wordt helemaal uitgekapt, er komt vloerverwarming en dan een PVC-vloer in XL visgraatmotief, met ook wel weer de robuuste eikenhouten look. Gaat een heel ander zicht zijn, maar ook op de visgraatlook zullen de tapijten heel leuk staan! Voor de rest gaan we het qua kleuren en materialen redelijk rustig houden. In de keuken hebben we gekozen voor hout, zwart en cement. In de living en voor de trap hebben we gekozen voor wit en hout. Deze boho tapijten zullen dus voor een leuke kleurrijke toets zorgen, net als al Niklas z'n speelgoed overigens, want hoe feller het is, hoe leuker hij het vindt.


Fashion fave voor de koudere dagen

Naast hun kleurrijke bohemian laarzen, kun je bij Kindred Spirits ook terecht voor leuke boho fashion en woonaccessoires. Elk seizoen is het opnieuw een feestje om door hun rekken te snuffelen en de leukste pareltjes te ontdekken. Voor de kleding moet je echt naar de winkel, die komt niet online. Maar hey, dan heb je ineens een excuus voor een dagje Amsterdam. Vorig jaar kocht ik er een hele leuke poncho: dubbelzijdig jacquard geweven wolmix, heerlijk zit ie! Aan elke kant een andere kleurencombinatie, zo leuk! Echt mijn lievelingsherfstitem van het moment, lekker casual en toch heel warm. Enkele dagen terug zag ik op hun Insta stories dat ze nu een prachtige boho jas in hun winkel hebben hangen, dus hoog tijd om nog eens een dagje Amsterdam te plannen!

Foto in het bos, met een Kindred Spirits poncho

Op deze foto: Kindred Spirits Jimi boots en poncho cape

Een fairtrade lifestyle merk

De naam Kindred Spirits wordt vertaald als gelijkgestemde zielen, mensen met dezelfde visie en missie. Dat is wat Jovanna en Martijn willen bereiken met hun lifestyle merk: door hun producten anderen inspireren mee bij te dragen aan een betere en mooiere wereld en samenleving. Bij alles wat ze doen, streven ze naar duurzaamheid:

  • Recyclage: overgebleven stukken textiel van de Kelim tapijten worden hergebruikt voor de Kindreds laarzen, roll-up rugzakken en Kelim kussenhoezen.

  • Slow fashion: kleurrijke, tijdloze collecties van hoge kwaliteit, met een lange levensduur.

  • Ambachtelijk gemaakt: ze werken enkel samen met kleine familiebedrijven, die de magie van het vakmanschap kennen.

  • Maatschappelijk verantwoord & fairtrade: Alle items worden met liefde gemaakt in een veilige en verantwoorde omgeving. Ze waken erover dat er eerlijke lonen worden betaald, er goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn en vrouwen en minderheden gelijke kansen krijgen.

  • CO2-afdruk verkleinen: Hun ateliers en leveranciers bevinden zich allemaal binnen de EU, op slechts enkele uren rijden van elkaar verwijderd. Voor hun verpakking gebruiken ze gerecycleerde materialen die gecertificeerd zijn door het Forest Stewardship Council (FSC).

  • Duurzame materialen:

- GOTS-katoen: Dit katoen wordt organisch geteeld, zonder pesticiden en meststoffen. Tijdens het kleuren ervan worden geen zware chemische middelen gebruikt.

- Zijden cactusstof: Jawel, je leest het goed, deze zijde stof is afkomstig van cactusvezels. Het wordt door Marokkaanse ambachtslieden nog altijd met de hand gesponnen, volgens een eeuwenoude traditie.

- Eco-vriendelijk leer: Sinds 2017 maken ze gebruik van natuurlijk gelooid leer, zonder synthetische top finish. Hierdoor hoeven er geen schadelijke chemicaliën zoals chromium gebruikt te worden. Het voordeel van dit eco-leer is dat het de ecologische voetafdruk verkleint en op een prachtige wijze veroudert, waardoor elk stuk werkelijk uniek is.

- Eco-vriendelijk vegan leer: Dit synthetische leer bestaat uit een hoogkwalitatieve polyurethaan-blend en is vrij van ftalaten. Het is sterk, bestand tegen vlekken en krassen en makkelijk te reinigen.

Video © Kindred Spirits - Een blik in hun atelier


In deze blog wordt geslachtsspecifieke spelling gedeeltelijk weggelaten voor een betere leesbaarheid. Alle persoonsaanduidingen moeten daarom als genderneutraal worden opgevat.

MARIJKE
van Kuijck

WhatsApp Image 2022-07-14 at 22.26.31.jpeg

Hi, leuk dat je er bent!

Ik ben Marijke, thirty-something mompreneur met een passie voor reizen, fotografie, interieur en duurzame (kinder)mode. Ik ben een echt happy-go-lucky iemand en ga met de nodige (droge) humor door het leven.

 

Sinds 2016 woon ik in het gezelligste stadje van Brabant, aan de rand van Zeeland, met mijn man Stijn, ons zoontje Niklas en onze 5 katten (jawel, dat lees je goed). Een gezellige drukte dus! Daar zijn we sindsdien op een rustig tempo onze eigen woning volledig aan het renoveren.

 

Wanderlust is our middle name, dus zo vaak we kunnen, trekken we erop uit met zijn drietjes. De wereld is zo mooi en er zijn zoveel prachtige plekken te ontdekken samen.

 

In mijn blogs neem ik je mee in mijn dagelijks leven. Ik schrijf over mijn belevenissen als moeder, onze reisavonturen (inclusief mooie plaatjes), onze verbouwingen en geef handige tips.

Als je vragen hebt, meer wilt weten of een bericht wilt sturen, neem gerust contact met me op! Volg meer over ons op Instagram: @marijkevankuijck.

Meer over mij

See you on social media!

  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

Volg je me al op Instagram?

bottom of page