• Marijke van Kuijck

Alpacawol: superster onder de wolsoorten!

Ik heb lange tijd geen wol gedragen omdat ik steeds huiverde bij de herinnering aan dat vervelende prikkende en kriebelende gevoel dat ik als kind steeds had als ik wollen truien droeg. Brrr, never again, toch niet als het van mij afhing. Omdat ik me de laatste jaren steeds meer ben gaan verdiepen in een duurzame levensstijl en slow fashion, kwam ik op de een of andere manier toch terug uit bij wol. Tijdens mijn zwangerschap ben ik nog meer beginnen lezen over de keuze aan verschillende materialen en wat nu het beste is voor zo'n fragiel babyhuidje. Vooral ook omdat de toekomstige oma's al klaar zaten met hun breinaalden om allerlei moois tevoorschijn te toveren voor dat lieve kleintje in mijn buik. Niklas boft maar, met zo'n twee getalenteerde oma's! Zijn Mammie haakt de mooiste plaids en dekens en zijn Omi breit de leukste truitjes. Wol an sich is eigenlijk een heel mooi gegeven, het is thermo-regulerend, wordt niet snel vuil en neemt niet snel geuren op. Kortom, een perfect materiaal voor baby's en kinderen, maar uiteraard ook voor volwassenen. Er zijn allerlei redenen waarom wol kan kriebelen of prikken, maar dat hangt echt van persoon tot persoon af en er zijn zelfs middeltjes om dat kriebelen tegen te gaan, waaronder azijn.

Op deze foto: Een alpacaboerderij in het Andesgebergte in Ecuador.

Niklas kon zijn ogen niet geloven toen hij plots een levensechte alpaca zag!

Omdat ik klassieke wol niet goed verdraag en eerlijk gezegd ook te gemakzuchtig ben om allerlei middeltjes toe te passen tegen het kriebelen van wol, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Zo kwam ik uit bij alpacawol, de superster onder de wolsoorten. Het lijkt wel of die lieve, schattige dieren alomtegenwoordig zijn, ze zijn echt hip, hot & happening! Waar je ook kijkt zie je alpaca's: alpacaboerderijen schieten als paddenstoelen uit de grond, je kunt met alpaca's gaan wandelen en ze knuffelen. Allemaal super leuke activiteiten om met (kleine) kinderen te doen! Ook in de wereld van inrichting en babykamers zijn alpaca's een razend populair thema en uiteraard ben ook ik gezwicht voor hun schattigheid! Dat lieve bekkie en die grote ogen en oren, hoe kun je er aan weerstaan, hè? Ik heb voor Niklas enkele alpacaknuffels gekocht, waar hij echt dol op is! Afgelopen herfst waren we op vakantie in Duitsland en toen zijn we met Niklas naar een alpacaboerderij geweest; hij vond het geweldig. Niklas kon zijn ogen niet geloven toen hij plots een levensechte alpaca zag! De blik in zijn ogen was goud waard!

Alpacawol is hypoallergeen, het kriebelt en prikt niet op de huid, zoals wol van andere dieren.

Alpaca's lijken wel de nieuwe unicorns, met als enige verschil dat alpaca's zichtbaar bestaan, van eenhoorns blijft dat tot de dag van vandaag nog een mysterie ;-) Dat van deze snoezige pluizenbollen dus ook de vacht kan worden afgeschoren en er wol van kan worden gesponnen, was voor mij helemaal nieuw. Bovendien blijkt alpacawol echt de superster onder alle wolsoorten, met tal van voordelen!


Enkele voordelen van alpacawol op een rijtje:

 • Alpacawol is hypoallergeen, het kriebelt en prikt niet op de huid, zoals wol van andere dieren. Meer dan 80% van de mensen met een allergie voor schapenwol, kunnen alpacawol wel verdragen. Bovendien weert het stof en huismijt. Een perfect alternatief dus!

 • Alpacawol is licht, zacht en sterk, dankzij de speciale vezelstructuur. Het is zachter dan schapen- en lamawol, maar ook dan mohair, wat van geitenhaar wordt gemaakt.

 • Alpacawol is lekker warm. Omdat de wolvezels hol zijn kunnen ze gemakkelijk lucht en warmte vasthouden. Het is warmer dan andere soorten wol en heeft een isolerende werking (het is 30% warmer dan hetzelfde gewicht in merinowol).

 • De schubben van de wolvezels alpacawol zijn veel kleiner dan die van bijvoorbeeld schapenwol, daarom prikt het niet en is het veel zachter. Bovendien heeft alpacawol dankzij de kleine schubben en holle vezels een mooie glans.

 • Het bevat geen vet of olie en ruikt niet, het neemt ook niet snel geuren op.

 • Alpacawol is waterafstotend en heeft een thermo-regulerende werking; het houdt je warm in de winter en werkt verkoelend in de zomer.

 • Het pluist niet (in de betere kwaliteiten), kreukt amper en glanst mooi. Ook krimpt het niet na het wassen en is het van nature brandwerend.

 • Alpacawol bevat geen vocht en verkleurt niet in de zon.

 • Het is vier keer minder slijtgevoelig dan merinowol.

Op deze foto: EcuaFina Alpaca Native Deken - Cayambe - Donkergroen en EcuaFina Alpaca Sjaal Zwart.


Zoals ik hierboven al schreef, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in slow fashion en duurzame merken. De zoektocht naar duurzame merken vind ik al een feestje op zich! Ik heb de afgelopen tijd al zoveel leuke slow fashion merken ontdekt en het fijne hieraan is onder andere dat hun items in veel kleinere hoeveelheden geproduceerd worden en de mensen die het maken onder veel betere omstandigheden kunnen werken. Elk merk heeft vaak ook een heel leuk of mooi verhaal achter hun bestaan. Bovendien is er een veel kortere keten tussen het merk en de consument, wat op alle vlakken alleen maar voordelen heeft.


EcuaFina: de mooiste (alpaca) producten uit Ecuador!


Onlangs leerde ik het merk EcuaFina kennen en ik was meteen verkocht, hun items zijn helemaal mijn stijl en het verhaal erachter vind ik geweldig! Ze hebben de leukste native plaids en andere interieur-accessoires, maar ook prachtige sjaals, poncho's en babyartikelen. Allemaal in alpacawol, de superster onder de wolsoorten. Ik koos een native plaid met een prachtige print voor in ons interieur en een hele fijne sjaal, beide in alpacawol. De kwaliteit is echt supergoed en dankzij het tijdloze design past het deken binnen allerlei interieurstijlen, waardoor we er nog heel lang plezier van gaan hebben. Inmiddels kruipen we elke avond gezellig onder onze native plaid en bleek de alpacawollen sjaal een multifunctionele topper op reis!

Op deze foto: Niklas in Kopenhagen, slapend onder een EcuaFina Alpaca Sjaal.


Zoals je waarschijnlijk al gelezen hebt, reizen wij graag en veel. Daardoor zijn we inmiddels erg creatief geworden met het compact inpakken en bedenken van handige items om plaats te besparen. Zo kwam bijvoorbeeld mijn mooie alpaca sjaal afgelopen herfst/winter goed van pas als buggydeken voor Niklas. Op deze manier hoefden we geen slaapzak voor in de buggy mee te nemen, die veel te veel ruimte in beslag neemt in de bagage. Een win-winsituatie! Niklas lag tijdens onze herfstwandelingen in Denemarken en Duitsland lekker knus en gezellig onder mijn alpacasjaal. Geloof mij, hij had het precies goed: niet te warm en niet te koud. Dat is het fijne van het temperatuur-regulerende effect van alpacawol. Telkens we hem van onder de sjaal haalden, voelde hij lekker warm aan, je zou er zelf haast een dutje van willen doen.


Zuid-Amerikaanse producten uit het hart van het Ecuadoraanse Andesgebergte

Tijdens haar eerste bezoek aan Ecuador werd Rebecca Braak - de oprichtster van EcuaFina - op slag verliefd op het land, de mensen, de rijke cultuur en de handgemaakte producten. Ze wilde veel meer mensen enthousiast maken over dit veelzijdige land en over de authentieke producten. Zo ontstond het idee voor haar eigen winkel en webshop. EcuaFina betekent dan ook letterlijk: de mooiste (fina) producten uit Ecuador (ecua).

De producten worden voor een eerlijke prijs ingekocht, waardoor de makers van de producten een stabiel inkomen hebben en daardoor een beter leven kunnen opbouwen.

Veel van hun producten, zoals de native plaids, poncho's, sjaals en mutsen, worden gemaakt van zachte alpacawol. Ze verkopen ook echte panamahoeden en nog zoveel meer. Alle producten worden op traditionele wijze handgemaakt door het inheemse Quichua-volk dat in het Andesgebergte van Ecuador woont en leeft van de handel in hun zelfgemaakte koopwaar. De producten worden voor een eerlijke prijs ingekocht, waardoor de makers van de producten een stabiel inkomen hebben en daardoor een beter leven kunnen opbouwen.


Waarom ik EcuaFina zo'n fijne winkel vind:

 • Hun producten zijn fairtrade.

 • Alles is met veel liefde handgemaakt door de lokale gemeenschappen in het Andesgebergte.

 • De producten worden door Rebecca zonder tussenschakels geïmporteerd in Nederland, een hele korte productieketen dus!

 • Alle producten zijn origineel, authentiek en van hoge kwaliteit.

 • Er is een fysieke winkel in Zutphen én een webshop, dus je kunt 24/7 shoppen.

 • Via de webshop geniet je van gratis verzending en je hebt 14 dagen retourrecht.

Op deze foto: EcuaFina Alpaca Native Deken - Cayambe - Donkergroen.


Ik sprak met Rebecca Braak, oprichtster van EcuaFina

Wat ze ook heerlijk vindt aan de bergen, is dat je er zo lekker kunt verdwalen. Er is geen bereik, geen internet, alleen maar avontuur.

Rebecca woont met haar gezin in Puembo, een klein dorpje vlakbij de hoofdstad van Ecuador. Daar onderhoudt ze het contact met de wevers en andere ambachtslieden. Ze bezoekt de lokale gemeenschappen meerdere keren per jaar om de hoge kwaliteit van de producten te waarborgen en samen met de lokale bevolking nieuwe producten te ontwerpen. Ze importeert haar producten zonder tussenschakel naar Nederland, waar ze in de Travel Concept Store in Zutphen worden verkocht, maar ook op de webshop. Ze vindt het heerlijk om in de bergen te wonen, al is het weer altijd wel een verrassing. Zo kan het zijn dat je 's ochtends wakker wordt met zonnig weer en 25 graden en het vanaf de middag helemaal dicht trekt en pijpenstelen regent. 's Avonds koelt het altijd lekker af, het ideale moment om gezellig op de bank te kruipen onder een alpaca deken. Wat ze ook heerlijk vindt aan de bergen, is dat je er zo lekker kunt verdwalen. Er is geen bereik, geen internet, alleen maar avontuur. Rebecca dwaalt dan ook regelmatig rond door de bergen, op zoek naar prachtige producten voor EcuaFina.

Outfit details: EcuaFina Dames Poncho, Baby Poncho en Panamahoeden (sombreros de paja toguilla)


Rebecca, jij woont nu in Ecuador, waar je twee bedrijven runt en een huishouden met twee jonge kindjes. Hoe ben je in Ecuador terechtgekomen en wat maakte dat je er je hart verloor?

"In 2014 ben ik voor het eerst in Ecuador gekomen en toen ben ik verliefd geworden op het land. Ik werkte toen als vrijwilliger op een paardenranch in bergen en toen bedacht ik me al dat ik (nog) niet terug wilde naar het kantoorleven dat ik had in NL. Ik werkte bij KLM op de e-commerce-afdeling als projectmanager en ik had het gevoel dat ik nog wat meer avontuur wilde. Dat is er gekomen! In Ecuador ben ik na mijn vrijwilligerswerk paardrijtochten gaan doen voor de KLM-crew die in Quito 2 dagen vrij heeft. Dit ging zo goed dat ik steeds meer toeristen kreeg. Toen begon ik met "Rebecca Adventure Travel". Vlak voor de pandemie hadden we 17 man op kantoor om alleen maar reizen te organiseren! Tijdens de pandemie verkochten we bijna 1,5 jaar geen reizen meer en toen ben ik met EcuaFina begonnen. Tijdens alle reizen door Ecuador heb ik enorm veel mensen ontmoet in kleine gemeenschappen, die mooie handgemaakte (alpaca) producten maken. Deze ben ik gaan verkopen in Nederland en nu hebben we in Zutphen een winkel en een webshop."


Met EcuaFina importeer en exporteer je prachtige fair trade producten, naar klanten over de hele wereld. Hoe gaat dat in zijn werk? Waar koop je bijvoorbeeld jouw producten?

"Na bijna 6 jaar rond te hebben gereisd door Ecuador voor Rebecca Adventure Travel, heb ik veel mooie producten gezien en tijdens de pandemie had ik eindelijk de tijd om deze producten te kopen en in Nederland te verkopen. Eerst begon het met eenvoudigweg te kopen wat de community had gemaakt en dat proberen te verkopen, maar inmiddels heb ik hele goede ambachtslieden die dekens, poncho's en sjaals kunnen maken met onze designs. Het hele proces, vanaf het ontwerpen tot het vervaardigen, verpakken, verschepen en verkopen doe ik zelf, samen met de lokale wevers."

Op deze foto: EcuaFina Alpaca Woondeken Okergeel.


Vertel eens wat meer over je gezinsleven in Ecuador. Hoe heb je jouw man leren kennen? Wat vind jij de grootste verschillen tussen Ecuador en Nederland op het vlak van opvoedingsstijl?

"Mijn man heb ik in 2015 tijdens een paardrijwedstrijd leren kennen, beide zijn we gek op paarden! Van het één kwam het ander en inmiddels zijn we getrouwd en hebben we twee kindjes; Sophie (2021) en José Miguel (2019). Er zijn grote verschillen tussen kinderen opvoeden in Nederland en in Ecuador. Ik heb het idee dat ze in Ecuador moeilijker nee kunnen zeggen en grenzen stellen aan kinderen. Daarnaast heb je in Ecuador geen kinderopvang voor de hele dag. Alle crèches zijn open tot 13.00 u en dan wordt er van de ouders verwacht dat zij de middagen met hun kinderen doorbrengen. Gelukkig ben ik eigen baas dus kan ik dat ook doen. De papa dag bestaat hier niet, over het algemeen werken de mannen fulltime en de vrouwen halve dagen als ze kleine kinderen hebben. Vanaf 4 jaar gaan ze met de schoolbus naar de basisschool en dan komen ze rond 16.00 u thuis, dus dan kun je als moeder ook weer fulltime gaan werken."


Ik ben erg benieuwd naar jouw favoriete EcuaFina product!

"Ik ben dol op de alpaca native plaids! Ze zijn super warm en ze staan leuk in elk interieur. Daarnaast blijven ze heel lang mooi. Ik heb zelf de Chimborazo Roze op de bank liggen."

Op deze foto: EcuaFina Alpaca Native Deken - Chimborazo - Roze.


Heb je tips voor mompreneurs die hun droom willen najagen om onderneemster te worden?

"Ik zou willen aanraden om altijd naar je gevoel te luisteren. Soms wil je heel veel maar dan is het moment er nog niet rijp voor. Ik merk dat ik heel blij ben als ik 's middags met de kinderen ben maar ook weer heel blij ben als ik even op kantoor kan werken. Ik denk dat je altijd moet doen waar je je zelf goed bij voelt en je niet moet laten leiden door andere mensen die zeggen dat je meer bij je kinderen moet zijn, of door je eigen druk om goed te presteren op je werk."

Op deze foto: Rodrigo Flores en Rebecca Braak, in het atelier in Puembo.In deze blog wordt geslachtsspecifieke spelling gedeeltelijk weggelaten voor een betere leesbaarheid. Alle persoonsaanduidingen moeten daarom als genderneutraal worden opgevat.

MARIJKE
van Kuijck

WhatsApp Image 2022-07-14 at 22.26.31.jpeg

Hi, leuk dat je er bent!

Ik ben Marijke, thirty-something mompreneur met een passie voor reizen, fotografie, interieur en duurzame (kinder)mode. Ik ben een echt happy-go-lucky iemand en ga met de nodige (droge) humor door het leven.

 

Sinds 2016 woon ik in het gezelligste stadje van Brabant, aan de rand van Zeeland, met mijn man Stijn, ons zoontje Niklas en onze 5 katten (jawel, dat lees je goed). Een gezellige drukte dus! Daar zijn we sindsdien op een rustig tempo onze eigen woning volledig aan het renoveren.

 

Wanderlust is our middle name, dus zo vaak we kunnen, trekken we erop uit met zijn drietjes. De wereld is zo mooi en er zijn zoveel prachtige plekken te ontdekken samen.

 

In mijn blogs neem ik je mee in mijn dagelijks leven. Ik schrijf over mijn belevenissen als moeder, onze reisavonturen (inclusief mooie plaatjes), onze verbouwingen en geef handige tips.

Als je vragen hebt, meer wilt weten of een bericht wilt sturen, neem gerust contact met me op! Volg meer over ons op Instagram: @marijkevankuijck.

Meer over mij

See you on social media!

 • Instagram - Black Circle
 • Pinterest - Black Circle
 • Facebook - Black Circle

Volg je me al op Instagram?